Με αφορμή τα 170 χρόνια ιστορίας που συμπληρώνει ο Δήμος της πόλης μας, από την ίδρυσή του το Δεκέμβριο του 1835, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας πήρε τις παρακάτω πρωτοβουλίες και καταθέτει μέσω του σημειώματος αυτού και μία επιπλέον πρόταση.

Πρωτοβουλία 1η

Ήδη από το προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας ξεκινήσαμε την παρουσίαση ενός ειδικού αφιερώματος με βιβλία και συγγραφείς, που αναφέρονται στους ανθρώπους και την πόλη Πειραιά.

Ήδη από τις στήλες της εφημερίδας μας παρουσιάσαμε: τον ΠΕΙΡΑΙΑ: 1835-1870 (Εισαγωγή στην ιστορία του Ελληνικού Μάντσεστερ) του Βάσια Τσοκόπουλου, το «Δημοτικό Θέατρο Πειραιά» του Νίκου Αξαρλή και στο σημερινό φύλλο το βιβλίο του δικού μας συναπόφοιτου Κώστα Θεοφάνους «Η εθνική αντίσταση στον Πειραιά 1941-1944» και θα ακολουθήσει μία πλήρης σειρά βιβλίων, αφιερωμένων στους ανθρώπους και την πόλη του Πειραιά. Ενδεικτικά και μόνο καταγράφω μερικούς μόνο τίτλους, που η στήλη έχει ετοιμάσει για να παρουσιάσει: «Πειραιάς: Κέντρο Ναυτιλίας και Πολιτισμού» των Εκδόσεων Έφεσος, το Μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση «Το Δέκα», «Κληρονόμοι της Μικρασιατικής Καταστροφής: Η κοινωνική ζωή των μικρασιατών προσφύγων στον Πειραιά» της Renée HIRSCHON από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, «Οι Πόλεις της Σιωπής» της Λίλας Λεοντίδου, «Πειραιάς: Θρύλος και Κληρονομιά» του Δημήτρη Φερούση, «Πειραιάς – Εκείνα τα Χρόνια» του Κώστα Βλάχου, «Το ΕΑΜ του Πειραιά» του Σίμου Μιχαηλίδη, «Ο Πειραιάς και οι Ποιητές του» του Στέλιου Γεράνη, χωρίς βέβαια να παραλείψουμε το νέο βιβλίο του Λευτέρη Παπαδόπουλου με τίτλο «Να Συλληφθεί το Ντουμάνι», που αναφέρεται στους παλιούς ρεμπέτες, με τους περισσότερους να δημιουργούν και να συνθέτουν τα αριστουργήματά τους στον Πειραιά, τα «Νεοκλασικά κτήρια του Πειραιά» του Ν. Ντόριζα  και βέβαια μία μικρή σειρά από βιβλία και τίτλους αφιερωμένα στο γήπεδο Καραϊσκάκη και τις ομάδες του Πειραιά, όπως αυτό του Διονύση Χαριτόπουλου: «Τη Νύχτα που Έφυγε ο Μπούκοβι», του Στάθη Αρβανίτη «Η Ιστορία του Ολυμπιακού» κ.ά.

Είναι πραγματικά μία μεγάλη σειρά και ελπίζουμε όταν ολοκληρωθεί το αφιέρωμα αυτό να έχει καλυφθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η υπάρχουσα βιβλιογραφία για την πόλη μας

Πρωτοβουλία 2η

Η 2η πρωτοβουλία μας είναι η κεντρική μας εκδήλωση που θα γίνει στη θεατρική αίθουσα του συνδέσμου μας την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2005, στην οποία τρεις δικοί μας συναπόφοιτοι και συγγραφείς μιλούν για τον Πειραιά, την πόλη, τους ανθρώπους, τις παρέες, την Ιωνίδειο, τις ομάδες, το γήπεδο. Πρόκειται για τρεις εξαιρετικούς συγγραφείς αυτής της πόλης, με σημαντική η διαδρομή ο καθένας και αναφερόμαστε στον Νίκο Σκαράκη (απόφ. 1942), που πέρα από τα άλλα του ιστορικά μελετήματά του έχει παρουσιάσει στα 1980 με το ψευδώνυμο Άρης Ροδινός το μυθιστόρημα «Στα Κάτεργα της Εδέμ» που είναι όλη η πόλη του Πειραιά, μέσα από τα μάτια ενός εφήβου μαθητή του Α΄ Γυμνασίου, την περίοδο λίγο πριν από τον πόλεμο και την κατοχή.

Από τα μαθητικά πάρτι, τον περίγυρο και τη βόλτα στο Πασαλιμάνι, τις ατέλειωτες βόλτες από την πλατεία Αλεξάνδρας μέχρι το Ναυτικό Νοσοκομείο, τις ταράτσες στο «Σπλέντιντ» και στο «Παλλάς», τα τότε θερινά σινεμά.

Ο Κώστας Θεοφάνους, ανάμεσα σε όλη την άλλη εξαιρετική λογοτεχνική και ποιητική του διαδρομή έχει σημειώσει και καταγράψει όλες τις κρίσιμες σημαντικές  μαρτυρίες και μάλιστα έχει αφιερώσει ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο που αναφέρεται στη δράση της ΕΠΟΝ  στην Ιωνίδειο (βλ. σ. 7).

Τρίτος ο γνωστός σε όλους δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Δημήτρης Καπράνος, Διευθυντής στο Κανάλι 1, στη Δημοτική Ραδιοφωνία του Πειραιά και Αντιπρόεδρος στο Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών. Εχει καταγράψει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής της πόλης με το βιβλίο του «Ο Τελευταίος των Πέντε», μέσα από μία ζωντανή καταγραφή των προσωπικών συνεντεύξεών του με τον Λεωνίδα Ανδριανόπουλο και επίσης το πολύ πρόσφατο βιβλίο του, το οποίο έχει γράψει μαζί με τον Γιώργο Αρκουλή με θέμα «Το Στάδιο Καραϊσκάκη Αφηγείται». Μιλάμε για την εποχή των τουρνικέ, από την δεκαετία του ’50 μέχρι τη δεκαετία του ’80, με ήρωες αυτούς που αγάπησαν οι φίλαθλοι του Πειραιά, μοιρασμένο σοφά ανάμεσα στον Εθνικό και στον Ολυμπιακό, με παραλειπόμενα και στιγμιότυπα από το γνωστό κόσμο της ελληνοποίησης «των ομογενών», με ανεπανάληπτες στιγμές των: Λινοξυλάκη, Λουκανίδη, Σιδέρη, Υφαντή και όλα τα «χρυσά πόδια» που πέρασαν από το γήπεδο αυτό και έγραψαν την αθλητική ιστορία.

Με αφορμή την επέτειο των 170 χρόνων ιστορίας της πόλης μας θέλαμε και εμείς σαν Σύνδεσμος να δηλώσουμε το ουσιαστικό ενδιαφέρον μας για την τοπική ιστορία που ταυτόχρονα είναι και συστατικό στοιχείο της δράσης του Συνδέσμου μας, το ενδιαφέρον μας για το παρόν και το μέλλον αυτής της πόλης και για αυτό το λόγο παρουσιάσαμε ολοκληρωμένα μέσα και από τις στήλες του σημειώματος αυτού τις πρωτοβουλίες μας αυτές.

Υ.Γ.: Η πρόσθετη πρότασή μας είναι η εξής: Φέτος, το Δεκέμβριο του 2005 στις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους αναζητήστε, αγοράστε και χαρίστε βιβλία που αναφέρονται στον Πειραιά.