ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ" ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011
Εκτύπωση

3 ΧΡΟΝΙΑ "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ"

Τρία χρόνια "Παρέμβασης Ανανέωσης". Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές έχουν ήδη μόλις συμπληρωθεί 3 χρόνια δημιουργικής πορείας μιας νέας συνδικαλιστικής-δικηγορικής κίνησης στον Πειραιά, μιας δυναμικής συσπείρωσης συναδέλφων, η οποία στη διαδρομή της - 2008-2010 - ανέλαβε πρωτοβουλίες, ανέδειξε θέματα, παρουσίασε θέσεις, κατέθεσε απόψεις και συνέβαλε με ιδέες και προτάσεις. Μίλησε για το «δικηγορικό συνδικαλισμό», για το «παραδικαστικό», για τα θέματα της κρίσης της δικαιοσύνης, διαμαρτυρήθηκε για τη «δίωξη Μπάγια», για το «Φ.Π.Α.», για το «ασφαλιστικό», ανέδειξε πρόσφατα το θέμα του ανύπαρκτου περιεχομένου της πρακτικής άσκησης των νέων συναδέλφων.

 
ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ 18ΜΗΝΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, 9.12.2010
Εκτύπωση

deglerisΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Το θέμα της ημερίδας μας θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον γιατί ακριβώς αφορά την πρακτική επαγγελματική κατάρτιση των υποψηφίων δικηγόρων, αλλά και επίκαιρο ιδιαίτερα τώρα - στην παρούσα φάση αυτής της πρωτοφανούς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που ζούμε - και πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το κοινό χαρακτηριστικό που αναδεικνύεται πάντα σε όλες τις κρίσεις είναι ότι οι κρίσεις θέτουν επιτακτικά και υποχρεώνουν για επανεξέταση την ολότητα των προβλημάτων.

 Πρακτικά θα μπορούσαμε να παραφράσουμε ή σε ελεύθερη απόδοση να αναδιατυπώσουμε το θέμα ως εξής: «Πως ένας πτυχιούχος νομικής γίνεται δικηγόρος». Η οριοθέτηση λοιπόν του θέματος μας υποχρεώνει να αναλύσουμε τις λέξεις-κλειδιά τα οποία είναι: η 18μηνη πρακτική άσκηση, ο ρόλος, το περιεχόμενο και οι υποψήφιοι δικηγόροι. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να δούμε πως (καταρχήν) νομικά, μέσα από την κείμενη νομοθεσία, οριοθετείται το θέμα μας.

 
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ (Ή ΕΠΟΜΕΝΩΝ) ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ! (Ή ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΝΟΜΩΝ) - ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ", 12 - 13.6.2010
Εκτύπωση

DSC 1893

Σε μια περίεργη ιστορικά και χρονικά συγκυρία όπως η τωρινή - της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας – εκδηλώθηκε και μάλλον δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την νέα μορφή του Διοικητικού φορέα της Ναυτιλίας, με τη σύσταση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και την μεταφορά αρμοδιοτήτων (των περισσοτέρων;) στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα γιατί αναμένεται η δημοσιοποίηση σε Φ.Ε.Κ. του νέου ! Προεδρικού Διατάγματος, που θα επιλύσει κάποια δυσερμήνευτα νομικά θέματα που έθεσαν τα δύο προηγούμενα Προεδρικά Διατάγματα, έφερε στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου θέματα και αναγκαιότητες σχετικά με ένα σύγχρονο διοικητικό φορέα για την Ναυτιλία, έθεσε εκ νέου θέματα διοίκησης της εμπορικής ναυτιλίας, χάραξης ναυτιλιακής πολιτικής, στελέχωσης και βέβαια τα της λειτουργίας ενός σύγχρονου Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος (που περιέργως τόσα χρόνια δεν είχε συσταθεί).

 
11o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙCT FORUM, 4 - 5.11.2009
Εκτύπωση

 IMG 0429ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

ΕΡΓΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

Α.Σύντομη εισαγωγή στη σχέση που τα 10 συνέδρια ICT διαμόρφωσαν:

 
ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ" - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2008
Εκτύπωση

cover0108BigΤην τελευταία περίοδο η ναυτική εκπαίδευση εμφανίζεται να καταλαμβάνει μια ιδιαίτερα περίοπτη θέση στην ατζέντα των εφοπλιστών. Εσάς, μιας και εργαστήκατε στο Υ.Ε.Ν. σαν σύμβουλος πολλών Υπουργών Ε.Ν., ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα αυτό;

«Μετά τη σημαντικότατη ανάπτυξη του ελληνικών συμφερόντων στόλου, με τις τόσες παράλληλες ραγδαίες οικονομικές - διοικητικές - νομικές (διεθνές δίκαιο θάλασσες - νέες συμβάσεις), αλλά και τεχνολογικές εξελίξεις, αργά ή γρήγορα θα «αναγκαζόμαστε» να ασχοληθούμε ξανά με τη ναυτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα των ελλήνων αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού.

 
ΑΦΟΥ «ΠΑΤΗΘΗΚΑΝ» ΤΑ ZΩΝΙΑΝΑ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ «ΠΑΤΗΘΟΥΝ» ΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ , 11.4.2008
Εκτύπωση

Με αφορμή την υπόθεση των Ζωνιανών και πέρα από όλα όσα δημοσιοποιήθηκαν στην τηλεόραση ή στον τύπο για τη μικρή αυτή δήθεν «Κολομβία» του ελληνικού χώρου, για το οργανωμένο έγκλημα, για τους κρητικούς, για τα δικαστήρια, τους λειτουργούς της δικαιοσύνης και την παρέμβαση της ελληνικής αστυνομίας, εκείνο που τελικά προβλήθηκε ιδιαίτερα είναι ότι με την επέμβαση της ελλ. αστυνομίας «πατήθηκαν» τα μέχρι τώρα «απάτητα» Ζωνιανά.

 
Σελίδα 3 από 11