ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΤΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ - ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ", 8.4.2009
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΖΟΥΜΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΩΣ ΕΚ ΘΑΥΜΑΤΟΣ», 2008
Εκτύπωση

foto1Από τα πλέον ευπώλητα της χρονιάς που πέρασε, με αρκετές εκδόσεις (7) μέσα στην ίδια χρονιά, το Best Seller δηλαδή του καλοκαιριού που πέρασε. Ο Κωνσταντίνος Τζούμας περιγράφει την προσωπική του διαδρομή με ένα εξαιρετικά

οικείο τρόπο γραφής. Ένα μεγάλο μέρος της αφήγησης αυτής είναι αφιερωμένο στα εφηβικά του χρόνια στον Πειραιά και μάλιστα και στο πέρασμά του από την Ιωνίδειο Σχολή.

Ένας πιτσιρικάς - τη δεκαετία του ΄60 - που βολτάρει ανάμεσα στου Παρασκευά και στην Τερψιθέα, ανάμεσα στην Μυροβόλο και στην Φρεαττύδα τραγουδώντας Οne for the money two for the show του Έλβις, που προσπαθεί ανάμεσα στα μαθήματα γεωμετρίας, χημείας και λατινικών των γυμνασιακών χρόνων να μάθει το σπάσιμο των γοφών, που ψάχνει στις αμερικανικές αγορές για το σωληνωτό παντελόνι και τα τζην που ήταν τότε της μόδας, που σίγουρα άρεσαν στους νέους αλλά και που ήσαν τόσο αντιπαθή στα γνωστά συμβούλια καθηγητών της εποχής, τα κατορθώματα μιας γενιάς που ακούει «αμερικάνικα», που χορεύει στις πίστες Τεκίλα μάμπο, που αναζητάει τον έρωτα και που ανακαλύπτει στον Πειραιά τα περίφημα «μουσικά πρωινά» της Τερψιθέας.

 
10o ICT FORUM ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ", 1.10.2008
 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΜΠΕΝΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ 1967-1974. ΜΝΗΜΕΣ ΝΩΠΕΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ», 21.4.2008
Εκτύπωση

DSC01704Είναι το τρίτο και τελευταίο γραπτό της τριλογίας που κάποτε ο ίδιος υποσχέθηκε – και στον εαυτό του – με στόχο να καταγράψει δική του προσωπική εμπειρία. Κατοχή – Εμφύλιος – Δικτατορία, η αρχή και το τέλος της ελληνικής τραγωδίας όπως την έζησε η δική του γενιά.

Το βιβλίο αυτό του συναπόφοιτου Τάκη Μπενά δεν επιχειρεί να γράψει την ιστορία της δικτατορίας ή της περιόδου αυτής και του αντιδικτατορικού αγώνα, αντίθετα ακολουθεί μία άλλη οπτική – θα έλεγα – ανάμεσα στην ιστορία και στο συναίσθημα. Εκείνη την οπτική που μας μεταφέρει τη βίωση των γεγονότων, μία «συναισθηματική» οπτική που ταιριάζει στα συγκλονιστικά γεγονότα και στις ηρωικές αυτές περιόδους.

 Είναι η μαρτυρία – κατάθεση του ίδιου, των προσωπικών του εμπειριών στη διάρκεια της δικτατορίας και ελάχιστη συμβολή στη διάσωση της ιστορικής μνήμης, τεκμήρια της δικής του προσφοράς, των δικών του αναζητήσεων και των δικών του προβληματισμών.

 
Σελίδα 7 από 11