ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ - ΜΑΡΤΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2006
Εκτύπωση

TA NEA TΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ (Ή ΟΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΦΡΑΣΗ ΑΥΤΗ)

130 φύλλα συνεχούς έκδοσης. Για την σημαντική αυτή εκδοτική επιτυχία σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε ένα πλήρες αφιέρωμα με τα βιβλία των συναποφοίτων – συγγραφέων, πιστεύοντας ότι η παρουσίαση της συγγραφικής αυτής δουλειάς των συναποφοίτων είναι για μας ΤΑ πραγματικά νέα των συναποφοίτων.

Η στήλη «συναπόφοιτοι συγγραφείς» καθιερώθηκε πριν από τρία ακριβώς χρόνια και πολύ γρήγορα αγαπήθηκε και το απέδειξε από τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό βιβλίων που συνεχίζουμε να παραλαμβάνουμε.

 
ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2006
Εκτύπωση

Με αφορμή την έκδοση του ημερολογίου 2006  της Δημοτικής Κίνησης – Το Λιμάνι της Αγωνίας, «ο Πειραιάς και το ρεμπέτικο τραγούδι», που στην ουσία είναι μια ουσιαστική μελέτη και συμβολή στην εξερεύνηση αυτού του καταπληκτικού μουσικού φαινομένου, αλλά και την μαζικότητα της εκδήλωσης – παρουσίασής του, που έγινε στην θεατρική αίθουσα του Συνδέσμου μας, προκύπτει, μάλλον αβίαστα, ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό για το ρεμπέτικο: Η διαχρονικότητά του.

Το ότι το ρεμπέτικο άντεξε τόσο πολύ στο χρόνο, παρά το ανελέητο κυνηγητό που υπέστη, από το 1936 και μετά, οφείλεται μάλλον σε όσα διαπίστωσε ο μοναδικός Μάνος Χατζιδάκις, στη σημαντική διάλεξή του, το 1949, που όμως εξακολουθούν να είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Ο Μάνος Χατζιδάκις θέλησε να μπει στο πνεύμα και να σχολιάσει το ρεμπέτικο και μάλιστα είχε το θάρρος (το 1949) να συνδέσει το ρεμπέτικο με το βυζαντινό μέλος, με την εκκλησιαστική μουσική παράδοση της ανατολής, ίσως γιατί καταλάβαινε ότι αυτά τα τραγούδια είχαν γραφτεί για την αλήθεια, για την αλήθεια μέσα από εκείνες τις φτωχογειτονιές της ονειρικής κάποτε πόλης του Πειραιά.

 
ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005
Εκτύπωση

ΠΕΙΡΑΙΑΣ – 170 ΧΡΟΝΙΑ

Στις 25 Οκτωβρίου του 1835, 41 κάτοικοι του Πειραιά ζητούν από την κυβέρνηση να τους νομιμοποιήσει για τη συγκρότηση δημοτικής αρχής και ζητούν επίσης άδεια να συνέλθουν σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα, προκειμένου να εκλέξουν δημοτικούς άρχοντες. Η αίτησή τους γίνεται δεκτή, παρότι σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία ήσαν λιγότεροι του απαιτουμένου ελαχίστου ορίου των 300 κατοίκων και στις 23 Δεκεμβρίου 1835 ορκίζεται πρώτος Δήμαρχος ο υδραίος Κυριάκος Σερφιώτης, πάρεδρος ο χίος Κ. Σκυλίτσης και έξι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Επίσημα, από την ημερομηνία αυτή, ξεκινάει και η τελευταία ιστορική περίοδος της πόλης του Πειραιά, από το φημισμένο λιμάνι της αρχαιότητας, στην παρακμή του μεσαίωνα και στην αναγέννηση που πραγματοποιείται στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900. Τότε είναι που η πόλη γνωρίζει μία εκρηκτική και εκπληκτική ανάπτυξη στο εμπόριο, στη ναυτιλία, στη βιομηχανία, με κόσμημα το Δημοτικό Θέατρο, με έργα του Κλεάνθη και που χαρακτηρίστηκε σαν το ελληνικό «Μάντσεστερ».

 
ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2005
Εκτύπωση

Με αφορμή τα 170 χρόνια ιστορίας που συμπληρώνει ο Δήμος της πόλης μας, από την ίδρυσή του το Δεκέμβριο του 1835, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας πήρε τις παρακάτω πρωτοβουλίες και καταθέτει μέσω του σημειώματος αυτού και μία επιπλέον πρόταση.

Πρωτοβουλία 1η

Ήδη από το προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας ξεκινήσαμε την παρουσίαση ενός ειδικού αφιερώματος με βιβλία και συγγραφείς, που αναφέρονται στους ανθρώπους και την πόλη Πειραιά.

 
ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2005
Εκτύπωση

Στη ετήσια Γενική μας Συνέλευση, στις 24 Απριλίου 2005, για πρώτη φορά ενεργοποιήσαμε ένα συγκεκριμένο άρθρο του Καταστατικού μας (§2.2), το οποίο προβλέπει τα της εκλογής επίτιμων μελών και ειδικότερα με λεπτομέρεια τα εξής:

«2. Επίτιμα μέλη εκλέγονται από την Γενική Συνέλευση μετά από πρόταση του Δ.Σ. και με πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων, εξέχοντα μέλη της κοινωνίας που παρέχουν μεγάλες υπηρεσίες στον Σύνδεσμο ή την Ιωνίδειο Σχολή. Τα επίτιμα μέλη συμμετέχουν χωρίς ψήφο στις Γενικές Συνελεύσεις. Τα ονόματά τους αναγράφονται σε πίνακα που αναρτάται στα γραφεία του συνδέσμου.»

 
Σελίδα 10 από 13