ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΜΑΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2007
Εκτύπωση

Γιατί η ιστορία αυτής της ζωντανής κοινότητας, όπως είναι ο Σύνδεσμος των Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, συνεχίζει και θα συνεχίσει να γράφεται, ακριβώς γιατί ιστορία δεν σημαίνει παρελθόν, αλλά αντίθετα πρόκειται για ιστορία που συνεχίζει να γράφεται, γιατί είναι η καθημερινή ιστορία αυτής της κοινότητας των ανθρώπων, γιατί πρόκειται για μια δημιουργική και ουσιαστική πρακτική, γιατί ιστορία είναι ακόμη και οι καθημερινές γιορτές των ανθρώπων.

Με αφορμή την εξαιρετική καλοκαιρινή γιορτή του Συνδέσμου μας στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά, που διοργανώθηκε για 4η συνεχή χρονιά, στις 25.6.2007, καταγράφω εδώ τις σκέψεις μου αυτές γιατί έγινε αντιληπτό σε όλους ότι η καθημερινή ιστορία του Συνδέσμου γράφεται μέσα από όλες τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του, αλλά και μέσα από τις γιορτές του, ακριβώς γιατί είναι πολιτισμική πρακτική και μας μιλάει για το τώρα και το αύριο της κοινωνίας των ανθρώπων, για τη χαρά τους για τη συνεύρεση αλλά και την ελπίδα να ξαναβρεθούν και πάλι – όλοι μαζί – τον επόμενο χρόνο.

 
ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ - ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2007
Εκτύπωση

ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΌΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΗΝ ΠΡΌΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ

Τώρα που οι διαμαρτυρίες για την προταθείσα συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16 καταλάγιασαν, ένα ερώτημα θεωρώ ότι παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρο, γιατί τελικά παρατηρώ ότι όλοι όσοι, με ιδιαίτερη επιμονή, ζήτησαν να μην επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστήμιων στην Ελλάδα, εντούτοις δεν ζήτησαν, με την ίδια ένταση, να κλείσουν και όλα τα ιδιωτικά σχολεία της στοιχειώδους ή και της μέσης εκπαίδευσης;

Γιατί τελικά πρέπει να διασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και μάλιστα με ειδική πρόβλεψη στο Σύνταγμα και δεν πρέπει να ισχύει το ίδιο για τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια;

 
ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006
Εκτύπωση

ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΜΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΌ ΜΑΣ, ΣΤΙΣ 17.12.2006.

Η αφορμή

Αφορμή για την εκδήλωση αυτή στάθηκε το βιβλίο της Κατερίνας Μάτσα: «Η περίπτωση Ευρυδίκη – Κλινική της τοξικομανίας» και ειδικά η εισαγωγή του βιβλίου, στην οποία παρουσιάζεται αναλυτικά όλη η επιστημονική πρόταση της μεθόδου, του στόχου και της δουλειάς που γίνεται στη Μονάδα 18 ΑΝΩ του Ψ.Ν.Α. και με αφορμή τη θεωρητική αυτή διερεύνηση απ’ την Κατερίνα Μάτσα παρουσιάζεται ευσύνοπτα μία εξαιρετική ανάλυση αλλά και κριτική στους τρόπους και στις πολιτικές αντιμετώπισης των φαινομένων της «εξάρτησης».

 
ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2006
Εκτύπωση

ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ»

Η λέξη «μεταρρύθμιση»

1. Εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και εξακολουθούν οι ίδιες γενικόλογες τοποθετήσεις που αφορούν την εικόνα της παιδείας και της «μεταρρύθμισης» τα τελευταία 30 χρόνια. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει συνεχώς σε εξέλιξη μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με άγνωστους στόχους, με αβέβαια και μη μετρήσιμα αποτελέσματα, η οποία συναντά συνεχώς «έξυπνες» και ίσως τελικά «αποδεκτές» λύσεις. Το καλύτερο ταυτίστηκε με το ευκολότερο, η πτώση του επιπέδου επεκτάθηκε προς κάθε κατεύθυνση και με εξαίρεση ελάχιστες προσπάθειες στο τέλος καταλήξαμε στο να μην μπορεί η μισή τάξη στο γυμνάσιο να συντάξει δέκα αράδες ευανάγνωστο, ορθογραφημένο και κατανοητό κείμενο.

 
ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ - ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2006
Εκτύπωση

Οπως αποδεικνύεται, με την απλή καταγραφή και παρουσίαση των τελευταίων εγγραφών του μητρώου μας, γίνεται φανερό ότι τον Σύνδεσμο και τις πρωτοβουλίες του αγκάλιασαν πολλοί συναπόφοιτοι και επειδή το καλοκαίρι συνήθως ενδείκνυται για κάθε είδους απολογισμούς, με αφορμή ότι οι εγγραφές δεν αφορούν μόνο τους νέους απόφοιτους του σχολείου (2006) αλλά απόφοιτους παλαιοτέρων ετών, με αφορμή αυτό το γεγονός και σαν μια προσπάθεια «απλής» «εξήγησης» της όλης μας δραστηριότητας, σ’ αυτά τα πλαίσια απολογισμού που μας διακατέχουν κάθε καλοκαίρι, θέλω να καταγράψω δύο πολύ ιδιαίτερα και σημαντικά για τον Σύνδεσμο και το Διοικητικό Συμβούλιο στοιχεία.

Το πρώτο λέγεται «Συνεργασίες». Ο Σύνδεσμος θεωρώ ότι βγήκε «κερδισμένος» τα τελευταία αυτά χρόνια, από τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που αναπτύχθηκαν, μέσα από το σχεδιασμό των προτεραιοτήτων που έθεσε το Δ.Σ., με τις «συνεργασίες» που ανέπτυξε. Γιατί μέσα από μια συνεργασία, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, μπορείς να δεις να αναπτύσσονται πρόσθετες και ιδιαίτερες δυνάμεις, απόψεις και πρωτοβουλίες, να έχεις πολλαπλή σύνθετη ανάλυση της όλης αναζήτησης ή της θεματολογίας που επιχειρείς να διερευνήσεις και έτσι τελικά μια καλύτερη «εικόνα» και ίσως και είναι καλύτερο – πληρέστερο αποτέλεσμα από αυτό το οποίο αρχικά επεδίωκες.

 
Σελίδα 9 από 13