ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ, 6.6.2005
Εκτύπωση

Το κείμενο αυτό είναι επεξεργασμένη μορφή της εισήγησής μου στο Νομικό Συμπόσιο που έγινε στις 6.6.2005 στον Πειραιά με θέμα: «Πρόληψη νεανικής παραβατικότητας» και έχει δημοσιευθεί στην "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ", τριμηνιαία επιθεώρηση του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - Τ. 23 / Ιούνιος 2005 / σελ. 166.

degleris-2

degleris-3

Θα ξεκινήσω με μία υπόθεση εργασίας που παράλληλα οριοθετεί την προσέγγισή μου στο σημερινό θέμα: Για να σχεδιάσουμε μέτρα αντεγκληματικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η νεανική παραβατικότητα, πρέπει να εξετάσουμε 2 βασικές παραμέτρους: α) τη σημερινή ανάλυση του συστήματος απονομής ποινικής δικαιοσύνης και β) να μελετήσουμε και να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τα πορίσματα των εγκληματολογικών θεωριών και ερευνών.

 
ΟΜΙΛΙΑ - ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΜΥΘΟΙ - ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ: ΚΡΑΤΟΣ - ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ", 13.11.2003
Εκτύπωση
degleris-3Από την ομιλία του Παναγιώτη Δέγλερη με θέμα: «ΜΥΘΟΙ - ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ: ΚΡΑΤΟΣ, ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ», που έγινε στις 13 Νοεμβρίου 2003, στα πλαίσια του 5ου Ετήσιου Επιστημονικού και Επιχειρηματικού Συνεδρίου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών.

Αγαπητοί Σύνεδροι

Η σημερινή μου εισήγηση αναφέρεται σε αυτή την ίσως "αντιφατική σχέση" ανάμεσα στο κράτος, στο δίκαιο και την "Κοινωνία της Πληροφορίας".

 
ΟΙ ΕΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΞΠΡΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ" - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2002
Εκτύπωση

Λειτουργικές "αντιφάσεις" σε κάθε διαδικασία απελευθέρωσης των μεταφορών διαπιστώνει ο δικηγόρος του Πειραιά, Παν. Δέγλερης, με πείρα σε θέματα μεταφορών, ο οποίος μιλώντας στις Ειδικές Εκδόσεις της "ΕΞΠΡΕΣ", επικεντρώθηκε στις πτυχές της "απελευθέρωσης" που επέρχεται στην ουσία σε πολλούς κλάδους των μεταφορών.

Οι "ρωγμές", είπε, σε κάθε συνθήκη είναι ικανές να φωτίσουν τις τόσο συχνές σε μεταβατικές περιόδους "αντιφάσεις" ή άλλως "επιστημονικά παράδοξα".

 
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2002 - ΕΝΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΓΝΩΣΗ - ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΛΙΜΑΝΙ" - ΜΑΙΟΣ 2002
Εκτύπωση

H διεθνής έκθεση των ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ 2002, την οποία σε λίγο θα καλωσορίσει η πόλη μας, όπως γίνεται κάθε δύο χρόνια, φέρνει μια συγκεκριμένη πρόταση για την ναυτιλία.

Αυτή η πρότασή της είναι και το κριτήριο της επιτυχίας της όλα αυτά τα χρόνια, που οι εμπνευστές της υλοποίησαν με μεθοδικότητα, γνώση, μεράκι και όραμα.

Ποια είναι αυτή η πρόταση τελικά; Ποιο είναι στην ουσία το κριτήριο (ή το μυστικό) της επιτυχίας της;

 
ΜΗΠΩΣ Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ; ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕXPRESS" - ΜΑΙΟΣ 2002
Εκτύπωση

Μήπως πρέπει να ξανασχεδιάσουμε πολιτικές για τη ναυτιλία, βάσει των οποίων ο κάθε Υπουργός θα πρέπει να υλοποιεί το στρατηγικό σχέδιο, χωρίς να απαιτείται να "γυρίσει σελίδα" από τον προκάτοχό του;

Παρατηρώντας με προσοχή τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σχετικά με την αναγκαία για το σύνολο του δημόσιου τομέα διοικητική μεταρρύθμιση, θέλω να επισημάνω τα εξής:

 
Σελίδα 7 από 13