H ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Εκτύπωση

Οι «δικονομικές» Οδηγίες 89/665, 92/13, 2007/66 και ο Νόμος 3886/2010

Degleris Prosklisi-SAKKOULAS-sm

Η ψήφιση του Ν. 3886/2010 με σκοπό την εναρμόνιση προς τη νέα «δικονομική» Οδηγία 2007/66, επέφερε σημαντικές αλλαγές στο σύστημα της παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας κατά τη σύναψη των δημόσιων συμβάσεων.

 
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, 29.11.2011
Εκτύπωση

img-tdΠαρέμβαση - εισήγηση του Τ.Δ. στο έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Δ.Υ.Ε.) που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 29.9.2011 και στη οποία ανέπτυξε τα κρίσιμα θέματα αντισυνταγματικότητας του Ν. 4024/2011 και την μη νόμιμη υπαγωγή των δικαστικών υπαλλήλων στην έννοια του «κρατικού» υπαλλήλου και την ευθεία παραβίαση του άρθρου 92 του Συντάγματος.

 
ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ" ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011
Εκτύπωση

3 ΧΡΟΝΙΑ "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ"

Τρία χρόνια "Παρέμβασης Ανανέωσης". Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές έχουν ήδη μόλις συμπληρωθεί 3 χρόνια δημιουργικής πορείας μιας νέας συνδικαλιστικής-δικηγορικής κίνησης στον Πειραιά, μιας δυναμικής συσπείρωσης συναδέλφων, η οποία στη διαδρομή της - 2008-2010 - ανέλαβε πρωτοβουλίες, ανέδειξε θέματα, παρουσίασε θέσεις, κατέθεσε απόψεις και συνέβαλε με ιδέες και προτάσεις. Μίλησε για το «δικηγορικό συνδικαλισμό», για το «παραδικαστικό», για τα θέματα της κρίσης της δικαιοσύνης, διαμαρτυρήθηκε για τη «δίωξη Μπάγια», για το «Φ.Π.Α.», για το «ασφαλιστικό», ανέδειξε πρόσφατα το θέμα του ανύπαρκτου περιεχομένου της πρακτικής άσκησης των νέων συναδέλφων.

 
ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ 18ΜΗΝΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, 9.12.2010
Εκτύπωση

deglerisΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Το θέμα της ημερίδας μας θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον γιατί ακριβώς αφορά την πρακτική επαγγελματική κατάρτιση των υποψηφίων δικηγόρων, αλλά και επίκαιρο ιδιαίτερα τώρα - στην παρούσα φάση αυτής της πρωτοφανούς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που ζούμε - και πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το κοινό χαρακτηριστικό που αναδεικνύεται πάντα σε όλες τις κρίσεις είναι ότι οι κρίσεις θέτουν επιτακτικά και υποχρεώνουν για επανεξέταση την ολότητα των προβλημάτων.

 Πρακτικά θα μπορούσαμε να παραφράσουμε ή σε ελεύθερη απόδοση να αναδιατυπώσουμε το θέμα ως εξής: «Πως ένας πτυχιούχος νομικής γίνεται δικηγόρος». Η οριοθέτηση λοιπόν του θέματος μας υποχρεώνει να αναλύσουμε τις λέξεις-κλειδιά τα οποία είναι: η 18μηνη πρακτική άσκηση, ο ρόλος, το περιεχόμενο και οι υποψήφιοι δικηγόροι. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν να δούμε πως (καταρχήν) νομικά, μέσα από την κείμενη νομοθεσία, οριοθετείται το θέμα μας.

 
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ (Ή ΕΠΟΜΕΝΩΝ) ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ! (Ή ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΑ ΝΟΜΩΝ) - ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΤΑ ΝΕΑ", 12 - 13.6.2010
Εκτύπωση

DSC 1893

Σε μια περίεργη ιστορικά και χρονικά συγκυρία όπως η τωρινή - της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας – εκδηλώθηκε και μάλλον δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την νέα μορφή του Διοικητικού φορέα της Ναυτιλίας, με τη σύσταση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και την μεταφορά αρμοδιοτήτων (των περισσοτέρων;) στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα γιατί αναμένεται η δημοσιοποίηση σε Φ.Ε.Κ. του νέου ! Προεδρικού Διατάγματος, που θα επιλύσει κάποια δυσερμήνευτα νομικά θέματα που έθεσαν τα δύο προηγούμενα Προεδρικά Διατάγματα, έφερε στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου θέματα και αναγκαιότητες σχετικά με ένα σύγχρονο διοικητικό φορέα για την Ναυτιλία, έθεσε εκ νέου θέματα διοίκησης της εμπορικής ναυτιλίας, χάραξης ναυτιλιακής πολιτικής, στελέχωσης και βέβαια τα της λειτουργίας ενός σύγχρονου Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος (που περιέργως τόσα χρόνια δεν είχε συσταθεί).

 
Σελίδα 3 από 13