ΓΙΑ ΤΗΝ "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ" ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011
Εκτύπωση

3 ΧΡΟΝΙΑ "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ"

Τρία χρόνια "Παρέμβασης Ανανέωσης". Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές έχουν ήδη μόλις συμπληρωθεί 3 χρόνια δημιουργικής πορείας μιας νέας συνδικαλιστικής-δικηγορικής κίνησης στον Πειραιά, μιας δυναμικής συσπείρωσης συναδέλφων, η οποία στη διαδρομή της - 2008-2010 - ανέλαβε πρωτοβουλίες, ανέδειξε θέματα, παρουσίασε θέσεις, κατέθεσε απόψεις και συνέβαλε με ιδέες και προτάσεις. Μίλησε για το «δικηγορικό συνδικαλισμό», για το «παραδικαστικό», για τα θέματα της κρίσης της δικαιοσύνης, διαμαρτυρήθηκε για τη «δίωξη Μπάγια», για το «Φ.Π.Α.», για το «ασφαλιστικό», ανέδειξε πρόσφατα το θέμα του ανύπαρκτου περιεχομένου της πρακτικής άσκησης των νέων συναδέλφων.

Και όλα τα παραπάνω μέσα από μία μεθοδολογία συλλογικής δράσης, με εναλλαγή στη θητεία του Συμβούλου, με ακόμα περισσότερους εισηγητές σε κάθε μας εκδήλωση.

Και αυτό έρχεται να καταδείξει την διάθεση προσφοράς των συναδέλφων για τα καθημερινά και ουσιαστικά προβλήματά μας, σπάζοντας το «πατερναλιστικό» μοντέλο συνδικαλισμού που για χρόνια είτε εφησύχαζε είτε και απέκρυπτε τα μεγάλα προβλήματα και τη συνολική κρίση δικαίου και δικαιοσύνης στο τόπο μας, καλύπτοντάς τα με τη συνήθη χρήση αυτάρεσκων συνθημάτων ξεθωριασμένης αίγλης. «Συλλειτουργοί της δικαιοσύνης» ανάμεσα σε Γιοσάκηδες και διώξεις δικαστών (βλ. περίπτωση Μπάγια-Σαλάτα), με ένα σύστημα απονομής δικαιοσύνης που όλο «βελτιώνεται», αλλά που η δήθεν «επιτάχυνση» των δικών σε τίποτα δεν ξεμπλοκάρει τη αρνησιδικία δεκαετιών, όταν η ίδια η καθημερινότητα του δικηγόρου είναι κάτι παραπάνω από άθλια, όταν στρατιές νέων ανέργων πτυχιούχων Νομικής εξαφανίζονται απλά στα επαγγελματικά αζήτητα, σε μια εκτεθειμένη, αναξιόπιστη και διαλυμένη Δικαιοσύνη, όπου μοιραία υποβαθμίζεται και το δικηγορικό επαγγελματικό - (λειτούργημα) - σε ένα κόσμο – περιβάλλον που μεταβάλλεται τόσο γρήγορα.

Εμείς στην "ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ" σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε και μας δείχνετε συνεχώς με τη μεγάλη προσέλευση σε όλες μας τις εκδηλώσεις - πρωτοβουλίες και σας δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τη δημιουργική και συλλογική μας αυτή προσπάθεια, γιατί όπως ο Πάμπλο Νερούδα σε ένα ποίημά του έγραφε: «αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό γεγονός της αναπνοής».

Με τη δήλωση αυτή ότι θα συνεχίσουμε την ίδια προσπάθεια σας παρουσιάζω το 3ο τεύχος του περιοδικού μας, με εισηγήσεις από την πρόσφατη πρωτοβουλία μας για την ανάδειξη του «προβλήματος» της πρακτικής «άσκησης», αλλά και μια σταχυολόγηση δράσεων των 3 ετών της παράταξής μας.